Acmella oleracea – Champagneblad

Acmella oleracea – Champagneblad 

Is een eenjarige plant, die bekend staat als middel tegen scheurbuik (na de middeleeuwen), de behandeling van chronisch droge ogen en de plant wordt in de volksgeneeskunde gebruikt om tandpijn te helen.

Verwerkt als geneesmiddel werkt het schimmeldodend, ontsteking werend, samentrekkend en heeft het een plaatselijk pijnstillend effect. Het wordt gebruikt tegen schimmelinfectie zoals zwemmerseczeem en voetschimmel, ringworm, mondslijmvliesontsteking zoals spruw en aften. Wanneer je op de bladeren of bloemen kauwt, ontstaat er een vijf minuten durend gevoel dat het best benaderd wordt door een tandheelkundige verdoving.

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en kunnen zowel rauw als gekookt gebruikt worden. Het heeft een pikante en peperachtige smaak. Mogelijke bereidingswijzes zijn aperitief hapjes, salades en gekookt bij rijst. Geschikt in pittige salades met rucola en korianderblad.

Ideaal als amuse tussen twee gangen van een diner