Dalyan

Gedurende deze vakantie zal Dalyan onze basis zijn waarvandaan we verschillende excursies maken. Het is een kleine plaats aan de Turkse zuidwest kust, op 25 km van de luchthaven Dalaman en ligt in het centrum van een delta. Deze delta is een  beschermd natuurgebied. Het dorpje ligt aan de Dalyan rivier die het Köyceğiz meer verbindt met de Middellandse Zee. Het is hier rustig en je zal ervaren hoe het is om terug in de tijd te gaan.

Dalyan is de Turkse benaming voor een fuik van netten gemaakt aan palen om vis te vangen. Sinds de jaren 70 is Dalyan van vissersdorp uitgegroeid tot een toeristische bestemming. Echter massatoerisme en all-inclusive resorts zijn hier niet te vinden.

Dalyan is vooral bekend van de Koningsgraven, rotsgraven van Lycische koningen (4e eeuw v.C)

Ondanks dat Dalyan niet aan de kust ligt is deze kust wel makkelijk te bereiken. Het ene uiteinde van het strand is over een weg door de bergen te bereiken, dit kan o.a. met een minibus (dolmus). Het andere uiteinde van het strand is te bereiken met een taxiboot door beschermd natuurgebied, door Nederlandse toeristen ook wel de Turkse Biesbosch genoemd.

Het Iztuzu strand wordt regelmatig door (eco)toeristische organisaties en reizigers genoemd in de top 10 van mooiste stranden van Europa.

Geografisch gezien ligt het in Anatolië en dus op het Aziatische continent.
Het zandstrand is een smalle 5 km lange landtong die een natuurlijke barrière vormt tussen de zoetwater delta van de rivier de Dalyan en de Middellandse Zee.

Iztuzu is een belangrijke broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta schildpad. In 1987 kreeg het strand internationale bekendheid toen projectontwikkelaars er een luxueus hotel wilden bouwen.
Dankzij de inzet van natuurbeschermers als de Britse June Haimoff (Kaptan June) en de aandacht en hulp van Britse prominenten als Sir David Bellamy (schrijver, botanicus en milieuactivist) en Prins Philip kwam er een embargo op de bouw. In 1988 werden het Iztuzu strand en het achterland beschermd gebied.