Kruiden-reis Marokko

Op zoek naar kruiden in Marrakesh en het Atlasgebergte. Kookworkshops, wandelen, magie en veel meer. Deze reis van totaal 8 dagen laat je kennis maken met de Marokkaanse cultuur, natuur, het avontuur en smaakt naar meer.

Jasmijn, komijn, Ras el Hanoud en magie! Je vindt het hier allemaal.

Omdat mijn kennis en interesse op het gebied van kruiden afgelopen tijd enorm gegroeid is, gaan we tijdens deze reis op zoek naar de kruiden die hier gebruikt worden. In Marokko worden  kruiden niet alleen gebruikt om heerlijke maaltijden en verse thee mee te maken. Kruiden zijn er ook nog steeds  een belangrijke bron voor natuurlijke geneeswijzen.

Vooral in de bergen leeft men nog heel dichtbij de natuur en kent iedereen wel een goede manier om met planten en kruiden kwalen en ongemakken te genezen.

Na deze reis en ervaring is niks meer vanzelfsprekend.

Bij de dagindeling kan je lezen wat deze reis te bieden heeft. Ga je met ons mee op avontuur??

Dag 1. Van Amsterdam naar Marrakech

Vertrek vanaf Amsterdam naar Marrakech. Een stad waar je terugreist in de tijd. De vlucht met Transavia duurt ca 4 uur. Bij deze vlucht is 2 uur van tevoren op het vliegveld inchecken prima.

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Marrakesh van ca. 4 uur.

Bij aankomst op het vliegveld in Marrakesh kan je pinnen, maar in het centrum van de stad is daar ook genoeg gelegenheid voor. Er wordt in Marokko betaald met Dirham. Als je je teveel aan Dirhams aan het einde van de reis terug wilt wisselen, moet  je de bon bewaren. Je kan er vanuit gaan dat 10 dirham iets minder is dan 1 euro.

Buiten het vliegveld van Marrakech staat al een busje op ons te wachten die ons in ca 20 minuten naar ons Riad brengt. Dit traditionele riad ligt op slechts 300 meter van het Jemaa El Fna plein en beschikt over een dakterras waar we ’s morgens kunnen genieten van ons ontbijt en de beschikking hebben over wifi.

De rust die je kan vinden in ons Riad. Schitterende kamers met eigen toilet, douche en wifi.

’s Avonds eten we in een paleistuin, waar heerlijk eten geserveerd wordt. Hier kunnen we op ons gemak de week doornemen en zullen we een fooienpot samenstellen. Denk aan 200 Dirham pp (20 euro) voor de gehele week. Fooi geven in Marokko is normaal en wordt zeer gewaardeerd. Zeker omdat de lonen erg laag zijn. Fooien worden gegeven aan bijvoorbeeld de man die de bagage met een kruiwagen vanaf het plein naar ons Riad brengt. (Er kan namelijk geen auto door deze smalle straatjes) Een bakker die we bezoeken en waar we ongegeneerd foto’s mogen maken. De man die de Hamman warm houdt vanuit een hutje naast de hamman, waar ook zijn bed staat. Ook hier zullen we een kijkje nemen en mogen we schitterende foto’s maken.

Muntthee wordt met een lange straal ingeschonken. Er wordt hierbij een halve meter hoogte aangehouden. Op die manier komt er namelijk een klein laagje schuim op de thee. De glazen zullen tot ongeveer de helft gevuld worden.

Om een indruk te krijgen van de Souks lopen we na het diner door de smalle straatjes terug naar het Riad.

Dag 2. Struinen door de souks van de Medina.

Wat een heerlijk ontbijt serveren ze bij ons op het dakterras. Ik heb echt oprecht nergens anders lekkerdere verse jus d’orange geproefd dan hier in Marrokko. Een gekookt eitje, verschillende soorten jam, honing, yoghurt en heerlijke msemen (marokkaanse pannenkoeken, waarvan de hoofdingrediënten bestaan uit griesmeel, bloem en boter) worden op tafel gezet.

Ontbijt op het dakterras van ons Riad.

We gaan door het labyrinth van de souks de oude Medina verkennen. Het kan niet op hier. Je gelooft oprecht je zintuigen niet wanneer je door de smalle straatjes loopt.

Verdwalen in de souks hoort er echt bij.

Brood bakken gebeurt achter de schermen in een kleioven. Verser en traditioneler kan bijna niet.

Brommertjes, ezels, koekjes, bedelaars, exotische schitterende lampen, kleden, stoffen en natuurlijk ook kruiden, etenstentjes, zelfs zwarte magie en nog veel meer bijzonderheden wisselen elkaar af. Als klap op de vuurpijl galmt 6 keer per dag de oproep tot bidden (De adhan) door de luidspeakers van de moskee.

Verse noten in overvloed. Walnoten, dadels, pinda’s, gedroogde abrikozen. Allemaal even lekker

We kunnen er voor kiezen om te lunchen bij een restaurant met uitzicht over het Djemaa El Fna plein. Hier zit je niet midden in de drukte, maar heb je wel mooi uitzicht over het plein. Van een afstand kan je de wirwar zien van slangenbezweerders,  muzikanten, straatverkopers, acrobaten, drummers, waarzeggers, verhalenvertellers, buikdanseressen en henna tatoeëerders.

Diverse ambachten komen voorbij. Tapijten, levende kippen, theepotten, glaswerk, lampen, traditionele volkskunst, schitterende jurken, buikdansoutfits, tafelbladen, meubeltjes, geneeskrachtige kruiden en parfums. De souk is een feest van geuren en kleuren.Verse sapjes van papaja, granaatappel, watermeloen, gember en nog veel meer, worden op verzoek gemaakt.Ingemaakte citroenen en olijven in alle kleuren.

Het eten in Marokko is gevarieerd maar er zullen veel gerechten uit de tajine geserveerd worden. Verse groenten, aardappels, vlees en vruchten worden met kruiden op smaak gebracht en in de tajine op het vuur bereid. Ook pizza, salades en pannini’s zijn op de menukaart te vinden en voor minder dan 10 euro pp heb  je een heerlijke maaltijd met frisdrank of koffie.

De Koutoubia is met haar 77 meter hoogte de grootste moskee van Marrakech en ligt naast het Djemaa El Fna plein. ’s Middags wandelen we langs de Saadische graven, de ruïnes van het Palais el Badi, het nog steeds prachtig gedecoreerde Palais el Bahia met fraaie mozaïeken en houtsnijwerk.

Na al deze indrukken keren we terug naar ons Riad en ’s avonds gaan we nogmaals terug naar het Djemaa El Fna plein. Er zijn ondertussen tientallen kraampjes neergezet waar je van alles kunt eten en drinken, van gegrilde aubergines en soep met schapenhoofd tot muntthee en kruidige cake.

Wij ploffen neer bij 1 van de vele standjes en krijgen de mogelijkheid om van alles te proeven. (Geitenkoppen laten wij achterwege hoor, tenzij je echt je grenzen wilt verleggen). Wanneer we terug lopen over het plein is er weer een andere werkelijkheid. Een geweldige afsluiting van een hele indrukwekkende dag.

Het hengelen naar Cola – en Fanta flessen is een ware attractie. Voor slechts 5 Dirham (50 cent) kan je samen met de locals proberen een fles frisdrank aan de haak te slaan 🙂

Dag 3. Onder begeleiding van een gids, fietsen naar verschillende highlights in Marrakesh.

Het voordeel is dat je op deze manier in korte tijd de stad kan verkennen. We zullen kennis maken met:

  • Nieuwe stad Gueliz
  • Koutoubia moskee
  • Saadische graven
  • Bahia paleis
  • Souks
  • Medersa Ben Youssef
  • Kasbah wijk

Ook fietsen we naar de subtropische Majorelletuin (Jardin Majorelle). Dit is de bekendste botanische tuin in Noord-Afrika.

Vanaf 1980 was de Majorelletuin eigendom van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Zij ontfermden zich over  Majorelletuin, waarmee hij de groene oase redde van de bulldozers van een projectontwikkelaar die er een hotel wilde neerzetten.

Deze schitterende tuin is de thuisbasis van honderden exotische planten, waaronder reusachtige cactussen, bamboe, bananenbomen en palmen uit de hele wereld. Zorg dat de batterij van je camera is opgeladen. Hier kan je echt schitterende foto’s maken.

Ter afsluiting een traditionele vrijdagse couscous lunch bij Amal’s training & women centre.

’s avonds kunnen we gezamenlijk eten. Vind je het fijn om er even zonder de groep op uit te zijn, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. (let er wel op dat je niet in de Souk verdwaalt)

Dag 4. Van Marrakech naar Imlil. De voet van Mount Toubkal.

’s Morgens, na het ontbijt rijden we via Tahanaoute en Asni naar Imlil. In Asni bezoeken we de boerenweekmarkt waar je ook zeker weer je ogen uit zult kijken. Allememachies. Ik kan gewoon niet omschrijven wat een bijzondere ervaring dit is. Een stal met alleen maar uien, afgehakte geitenkoppen,  afstandsbedieningen, kleding met het merk Adios in plaats van Adidas. Maar ook de geuren, drukte, armoede en kleuren. Van verse kruiden, maar ook van verse ingewanden die in de zon liggen te drogen. Wat een contrast. Stof, viezigheid, maar ook een heerlijke bbq lucht. Het kan hier allemaal in Asni. Voor de lokale bevolking zijn wij de attractie, maar ook wij zijn in een film beland.We zoeken een tentje uit waar het verantwoord is om een heerlijke tajine te bestellen. We drinken de lekkerste koffie in een heiligdom en komen dromedarissen tegen die we niet uit het landschap weg kunnen denken. De rit naar Imlil is prachtig.

Onderweg stoppen we bij een Dromedarishouder en kan je van dichtbij zien wat een trouwe ogen en lange wimpers deze geweldige dieren hebben.

Aangezien onze lodge op een plek ligt waar geen verkeer kan komen, zal een muildier (een kruising tussen een paardenmerrie  en een ezelshengst) onze bagage het laatste stuk meedragen de bergen in. Voor ons is het ca 15 minuten lopen. Een schitterende lodge met uitzicht over de bergen. Wat een rust na het hectische Marrakech.

Heerlijke muntthee met nootjes en koekjes wordt geserveerd.

’s Avonds wordt ons eten in deze lodge geserveerd. Een heerlijke huisgemaakte tajine met verse groenten, die geruime tijd heeft staan pruttelen op houtskool.

Bij helder weer kan je ’s nachts genieten van een prachtige sterrenhemel. We verblijven hier 2 nachten.

Dag 5. Ontdek Mount Toubkal National Park of volg een kookworkshop bij een berbergezin.

Na het ontbijt, kan je er voor kiezen om door Mount Toubkal National Park naar het heiligdom Aït Souka en Sidi Chamharouch te wandelen. Een wonderlijk bedevaartsoord waar pelgrims een geestenkoning om hulp bij geestesziektes komen vragen. Via de voet van Mount Toubkal (de hoogste berg van Noord Afrika 4167 meter)  klim je onder begeleiding van een gids tot 2200 meter.

Een schitterende wandeling die ik iedereen met een redelijke conditie aanraad. In totaal is de wandeltocht zo’n 20 kilometer.

Als je het liever wat rustiger aandoet, is dit ook mogelijk. Je kan er voor kiezen om bij een berbergezin een kookworkshop te volgen. Je komt echt bij de mensen thuis en kan een middag ervaren hoe het is om in een berberhuis en berberdorp te leven.

Suiker is niet weg te denken in de muntthee hier in Marokko.

Je gaat boodschappen doen in Imlil en bereidt het avondeten voor. De wandelaars van onze groep zullen je dankbaar zijn, want ’s avonds schuiven zij aan bij de door jou bereidde maaltijd 🙂

Dag 6. Van Imlil naar Tachaddirt.

In de bergen is het heerlijk wakker worden. De zon verschijnt en door de gezonde lucht die je inademt voel ik me altijd een rijk mens. Wat een verschil met Marrakech. Dit is een reis met enorme contrasten. Om nog een dag van de rust te genieten wandelen we van Imlil naar Tachaddirt.  Een wandeling van ongeveer 14 kilometer brengt ons naar een klein dorpje op 2314 m hoogte in het Atlas Gebergte van Morokko. Goede schoenen zijn belangrijk tijdens deze tocht. We wandelen over paden door de bergen met losse stenen. De muildieren lopen met ons mee om de bagage te vervoeren. Onderweg wordt er een verse lunch voor ons klaargemaakt en nemen we plaats op een schaduwplek onder de bomen.

Wanneer je deze wandeltocht niet aandurft is het altijd nog mogelijk om met onze plaatselijke gids naar Tachaddirt per auto te komen.

Voor slechts 10 dirham of minder (1 euro) kan je flessen water kopen. Onderweg komen we regelmatig een winkeltje tegen waar je water of frisdrank kan kopen. De flessen worden door de verkopers vaak koel gehouden door ze in een stromend riviertje te leggen. Ook de heerlijke verse jus kan je op verschillende plekjes kopen.

We eten en overnachten in Tachaddirt.

Dag 7. Jardin bio aromatique de l’ourika

Vandaag rijden we na het ontbijt naar de Ourika-vallei. Deze vallei ligt op 30 km van Marrakech en wordt voornamelijk bevolkt door Berbers. Ondanks de nabijheid van Marrakech, wordt het nog steeds beschouwd als een relatief bewaard gebleven vallei.

Jardin bio aromatique de l’Ourika is hier een unieke plek, waar je helemaal tot rust kan komen. Neem een boek mee, of neem geen boek mee, maar vandaag wordt een dag van volledige ontspanning.

Een voetenbad met Rozemarijn en zee alg.

We gaan ons eigen Marokkaanse brood bakken en krijgen een voetenbad met algen en Rozemarijn. Verder luister je alleen maar naar de vogeltjes en snuif je de heerlijke geur op van de verse kruiden die hier groeien.

Lunchen onder de vruchtenbomen 🙂

Je eigen brood bakken in een traditionele oven.

We krijgen een rondleiding van een Engels sprekende gids door deze kruidentuin en uiteraard kan ik de vragen aan alle kanten aanvullen. De echte pepermunt (Mentha x piperita) groeit hier volop. Je kan hier muntgel mee maken en werkt uitstekend tegen insectenbeten en brandwandjes.

Aan het eind van de dag rijden we terug naar Marrakech en keren we terug naar Riad Maud.

Dag 8. Onderhandel alleen als je iets echt wilt kopen.

Vandaag heb je de tijd om de souvenirtjes te kopen voor je dierbaren of voor jezelf. Tijdens deze week heb je zoveel kennis opgedaan dat je vast en zeker je eigen apothekers- en keukenkastje aan wilt vullen.

Ghassoul (of rhassoul) is een vulkanische, rozige tot beigekleurige klei die uitsluitend in het Atlasgebergte in Marokko gevonden wordt. Het woord ghassoul komt van het Arabische woord ‘ghassala’ dat ‘wassen’ of ‘wegwassen’ betekent. De klei wordt in Marokko al sinds de 12e eeuw generaties lang gebruikt als een natuurlijk haar- en huidreinigingsmiddel.

Afhankelijk van de tijd van je vlucht wordt je opgehaald door de trouwe bagage kruiwagenman. Opnieuw legt hij je bagage in zijn kruiwagen en brengt ons naar het busje dat ons bij het vliegveld van Marrakech afzet.

Zorg dat je na deze reis nog minimaal 2 dagen vrij bent voordat je weer aan het werk gaat. Nagenieten wordt het zeker.

Eén gedachte over “Kruiden-reis Marokko”

  1. Lieve Mira, de reis was TOP.. ik kon me geen mooiere introductie voorstellen van dit mooie land.. het was een bijzondere ervaring om samen met jou dit alles te mogen mee maken. Ik ben onder de indruk van de vele gezichten, schoonheid en diversiteit van Marrakech en het Atlasgebergte. Het ondernemen zit jou in het bloed dat kwam heel goed tot uiting bij het afdingen en onderhandelen in de souks. In de souks hebben we veel geleerd van jou over de diverse kruiden en de toepassingen daarvan.Dat ons door de locale bevolking werd laten ruiken en zien zoals bv de Rasul. (Mijn hand is nog zacht ervan ;-)) Dank voor een onvergetelijke ervaring! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *