Marokko – Marrakech en Mount Toubkal 4167 m.

Ga je mee naar de top van Mt. Toubkal, de hoogste berg in Noord Afrika? (4167m)

In samenwerking met Maroctravel beklimmen we tijdens een 8 daagse reis in 6 dagen de hoogste berg van Noord Afrika. We hebben een prachtige aanloop door kleurrijke Berber valleien en je krijgt zo een uitstekende indruk van de natuur en de cultuur. Gelijkertijd wen je ook aan de hoogte. De berg ligt 63 km ten zuidoosten van de stad Marrakesh, in het schitterende Nationale Park Toubkal.

De voet van Mt Toubkal.

Bagagevervoer op muildieren. Een lokale gids loopt met je mee.
Een kok zorgt voor alle maaltijden; inclusief lekkere picknicks onderweg.

Ga je mee? Stap voor stap gaan we er voor 🙂

Dag 1

We vliegen vanaf Amsterdam in ca 4 uur naar de stad Marrakech. Daar worden we opgewacht door een vriendelijke collega van Maroc Travel die ons met een busje naar ons schitterende Riad brengt in Marrakech.

Dag 2

Transfer naar de bergen (ca. 1h30). Start trektocht in het kleine bergdorpje Tacheddirt (2400m.); in de winter wordt hier in de couloirs van de hoge toppen getoerskied. In de zomer tref je hoog in de bergen de herders met hun kuddes geiten en schapen. De muildiermannen staan al te wachten om de bagage op te laden. En daar gaan we dan. Met onze kleine karavaan dalen we langzaam af in de kleurrijke Imenane vallei langs afgelegen Berberdorpjes omgeven door ruige bergen. We lopen de vallei helemaal uit tot aan het gemoedelijke dorpje Imsker (op de Toubkal kaart Orientazion geschreven als Imska). Vanaf daar steken we nog de klein pas Tizi n Bour over en gaan slapen in ons Berberguesthouse van vanavond in Imi Ouhrlad.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: Berberguesthouse Imi Ouhrlad Alt. 1400m.

Dag 3

De tocht vandaag voert van Imi Oughlad (1400m.) naar Tizi Oussem (1850m.) over een hoge pas.

We gaan direct al omhoog en lopen de bewoonde wereld uit. Een slingerend pad brengt ons tot boven de laatste lemen huizen. Dan lopen we tussen het steeds spaarzamer struikgewas langzaam en geleidelijk omhoog naar de pas Tizi-n-Tacht (2.000m). Daar genieten we van het uitzicht over de kleurrijke vallei van Ouïssaden (spreek uit als Azaden). De mineralen in de grond geven de bergruggen verschillende tinten met groen (koper) en rood (ijzer) in de grond én de lemen huizen. Vanaf de pas dalen we een stukje af en lopen nog lang hoog boven de rivier om aan te komen in het afgelegen Berberdorpje Tizi Oussem (1850m.).

Wandelen 5 – 6 uur 
Overnachting: Berberguesthouse. Tizi Oussem Alt. 1850m.

Dag 4

Onderweg komen we een klein sinaasappelsap winkeltje tegen. De sinaasappels worden in de waterval koud gehouden. Zo puur en zoet heb je het nog nooit gedronken 🙂

Vanaf Tizi Oussem (1850m) lopen we vandaag naar Imlil (1740m.) Over de pas Tizi Mezzik (2390m). Optioneel: in de ochtend een extra wandeling naar de watervallen “Cascades Irhoulidine”. In de namiddag kunnen de kleine, nog authentieke Berberdorpjes rondom Imlil worden verkend (Targa Imoula, Tagadirt, Achein, Imlil). Het is zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan de dorps-hammam (verschillende openingstijden voor mannen en vrouwen).

 Overnachting in een Berberguesthouse in één van de kleine dorpjes rondom Imlil.

Wandelen 4 – 5 uur 
Overnachting: Berberguesthouse Imlil / Mezzik / Aremd – Alt. 1740 m. 

Dag 5

Vandaag gaat het alleen maar omhoog; van Imlil (1740m) naar de refuge du Toubkal (3200m). Het pad is duidelijk en niet moeilijk. Op ongeveer een derde van de tocht passeren we langs een bijzonder pelgrimsoord Sidi Chamharouch.

Na de lange wandeling waarbij we ook de hoogte steeds meer kunnen voelen komen we dan eindelijk aan bij de berghut ‘refuge du Toubkal’. Gelukkig staat de thee al voor ons klaar.

Wandelen 5 – 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’- Alt. 3200 m.

Dag 6

Vandaag is dé dag. We gaan omhoog vanaf de Toubkal hut (3200m) naar de top van de Jebel Toubkal (4.167m).  We starten zo vroeg mogelijk (< 06u00) ; dat geeft de meeste kans op fraaie vergezichten. In het begin is het pad erg steil. Daarna wordt het pad wat makkelijker maar de lucht steeds ijler. Adembenemend. Soms ook aanleiding voor wat misselijkheid of hoofdpijn. Neem wat paracetamol mee in je dagrugzak. En het meest belangrijke advies: doe het rustig aan. Langzaam lopen is de beste manier om te acclimatiseren. Omhoog naar de top is het ongeveer 4 uur lopen. Afdalen terug naar de hut ongeveer 2,5 uur. Tijden kunnen erg wisselen afhankelijk van het tempo van de groep. Vooral voor het afdalen kan de benodigde tijd heel verschillend zijn.

Wandelen ca. 6 uur
Overnachting: berghut ‘refuge du Toubkal’ – Alt. 3200m.

Voor wandelaars die makkelijk afdalen is het ook mogelijk om dezelfde dag nog verder af te dalen naar Aremd (1900m). Totaal lopen is dan 8 tot 10 uur!

Dag 7

De laatste dag al weer van een prachtige tocht met de afdaling naar Imlil (1740m) en aansluitend een transfer naar Marrakech. Wie dat wil kan ’s morgens eerst omhoog naar de hoge pas Tizi Ouanoums (3.685m) voor uitzicht op het steeds kleiner wordende bergmeer “Lac d’Ifni”, heel ver in de diepte. Extra wandeluren: ca. 2,5 uur omhoog en 1 uur dalen. Zonder die extra klim is het een ontspannen wandeldagje om na te genieten van de prachtige klim van gisteren met een makkelijke afdaling naar Imlil. Daar staat het vervoer naar Marrakech al voor ons klaar. Als je gisteren al verder bent afgedaald, is er vandaag een mooie tocht over de pas Tizi Aguersioual.

Wandelen ca. 5 uur + transfer ca. 1u15
Overnachting: Marrakech – Riad hotel – Alt. 450m.

In Marrakech slapen we weer in een leuk Riad hotel niet ver van hét plein. Daar gaan we ’s avonds natuurlijk weer kijken en (sfeer) proeven.

Vanaf het restaurant waar we deze avond kunnen eten heb je een schitterend uitzicht over het Djemaa el Fna plein.

 

Dag 8

Vandaag worden we weer opgehaald in ons Riad en afhankelijk van de vliegtijd heb je nog de tijd om souvenirtjes in te slaan.  Let je er wel op dat je niet de vraagprijs betaald.. Afdingen is een spel in Marrakech.. Vergeet dat niet. En de tip is.. Ga alleen onderhandelen als je echt geïnteresseerd  bent 🙂

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *