programma Turkije

Het Oskay Boutique hotel heeft ook een heerlijk zwembad. Er is eventueel nog een vergelijkbaar hotel, die ook tot de mogelijkheid behoort. We verblijven hier van de 7 nachten, 6 nachten

We verblijven in het Oskay Boutique hotel in Dalyan of een vergelijkbaar hotel. Het is een kleinschalig hotel en heeft in totaal 13 kamers.

Bars, restaurants, openbaar vervoer, taxi’s en winkels zijn op loopafstand van dit hotel. De kamers zijn recent gerenoveerd.

 

 

Zaterdag

  • Vlucht van Amsterdam naar Dalaman (ongeveer 3,5 uur)
  • Transfer vanaf Dalaman naar Dalyan (ca. 30 minuten)

Afhankelijk van de aankomsttijd is er gelegenheid Dalyan te verkennen en eventueel de markt te bezoeken.

Zondag/maandag. 

Op wandelavontuur met overnachting bij Yöruk Nomaden. 

De Yöruk is het laatste nomadische Turkse volk. In de 11e eeuw trokken zij naar Anatolië en vestigden zich voornamelijk in het Taurus gebergte. Yöruk betekent ‘zij die lopen’.

  • Met de minibus rijden we naar de Sarsala baai.
  • Per boot worden we naar het startpunt op het Kapidag schiereiland gebracht.
  • Op de oude Lycische route zijn mogelijkheden voor lange en korte(re) wandelingen. Al naar gelang wandelervaring en conditie gaan we in groepjes met de nomaden op pad.
  • We overnachten bij de Nomaden in hun hut of in een tent.
  • Op maandag rijden we na het ontbijt terug naar Dalyan, waar je de rest van de dag vrij kunt besteden.

In de avond koken we samen met de chef van het hotel een lekkere Turksemaaltijd.

Dinsdag

Reflecties van het Taurus gebergte

Vroeg in de ochtend vertrekken we met de bus voor een lange rit door het adembenemende Taurus gebergte op weg naar het Lisinia Project. Rond lunchtijd stoppen we bij een restaurant aan het Burdur meer, dat bekend staat om hun speciale vleesgerechten.

Lam, rund en kip worden naar een geheim recept bereid, je zult een ongekende smaaksensatie ervaren. Uiteraard zijn vegetarische gerechten ook verkrijgbaar.

Na de lunch rijden we langs het Burdur meer naar het Lisinia Project. Dit project, gerund door vrijwilligers, is een uniek centrum voor het behoud van de wilde dieren uit het Taurusgebergte. Zieke en gewonde wilde dieren worden hier behandeld.

Ook onderdeel van dit project is onderzoek naar de werking van  biologische medicinale kruiden en planten bij ziektes als kanker. Zo hebben zij lavendel-, rozen- en salievelden.  We kunnen zien hoe zij hun pure natuurlijke producten maken en we kunnen zelfs aan dit proces deelnemen.

Meer informatie over dit bijzondere project: https://www.lisinia.com/en/

In de buurt van het Lisinia Project zijn diverse kleine traditionele dorpjes die we kunnen bezoeken.
Aan het eind van de middag gaan we naar de nabijgelegen lavendelvelden. Met 400 hectare ervaar je hier een gigantisch lavendelveld , aangeplant in een speciaal patroon waarover we ter plekke meer zullen horen.

Hierna gaan we naar het pittoreske Salda meer. Daar kunnen we genieten van de zonsondergang op het strand. Het restaurant waar we hierna naartoe gaan, biedt een buffet met allerlei traditionele Turkse gerechten waar je zo veel van mag eten als je zelf wilt,

Tot slot keren we terug naar Dalyan waar we aan het eind van de avond of begin van de nacht terug zullen keren.

Woensdag

Boottocht door de Dalyan delta en omgeving

Met de boot varen we over de rivier de Dalyan langs de rotsgraven door de ‘Turkse Biesbosch’ naar het Iztuzu strand, waar de broedplaats van de Caretta Caretta schildpadden is.

Voor degenen die zich aan het nog koude zeewater durven te wagen, is er gelegenheid tot zwemmen.

Vervolgens varen we naar het Ala meer, in de volksmond het Vulkaanmeer geheten. Ook hier is gelegenheid om te zwemmen. Dit water zal iets warmer zijn dan de zee,  dankzij de vulkanische bronnen in het water.

We maken een wandeltocht naar de opgravingen van de stad Kaunos, waar we een schitterend uitzicht over de Dalyan delta zullen hebben. Kaunos was een stad op de grens van Karië en Lycië, een paar kilometer ten westen van het hedendaagse Dalyan. De stad was een belangrijke zeehaven, waarvan de geschiedenis vermoedelijk teruggaat tot de 10e eeuw v. Chr.

Als laatste varen we naar het Köyceğiz meer waar we  ’s avonds van een schitterende sterrenhemel kunnen genieten. Eventueel kunnen we een kampvuur maken en zeewier vangen. We leren ter plekke hoe we dit klaar maken om op te eten.

Donderdag

Proeven van het dorpsleven

Met de mini- bus gaan we op pad naar een boer in een naburig dorpje waar we ’s morgens al welkom geheten worden met een dorpsontbijt .

We gaan daarna gezamenlijk gerechten bereiden voor de lunch.

Denk aan brood bakken op een open vuur, het maken van diverse gerechten van de producten die we daar ter plekke plukken, of wat er op dat moment voorhanden is.
Het leuke is dat niks mooier wordt gemaakt dan dat het is. Het is juist leuk om te zien hoe het er bij de lokale bevolking aan toe gaat.

Wil je geiten melken, ook dat is mogelijk.

 

Vrijdag

Wandeling onder leiding van een gids.

Onderweg zullen we wilde orchideeën, veldbloemen van het seizoen en    amberbomen zien. De amberbomen worden gekerfd om het kostbare ambersap op te vangen dat gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. Het sap wordt in de fytotherapie aangewend voor met name long- en huidproblemen. De boom doet qua blad een beetje denken aan een plataan, maar de bast is veel ruwer.

Voor degenen die niet willen wandelen: in het naburige stadje Ortaça is op vrijdag een markt.

 

 

 

 

 

Afhankelijk van het weer en lokale omstandigheden kunnen de dagen waarop een excursie gedaan wordt wijzigen.

Al met al belooft dit een afwisselende, avontuurlijke en pure vakantie-ervaring te worden.

Twijfel niet langer en meld je aan via bijonsdelft@gmail.com of neem even contact op voor meer informatie met Mira 0657203159

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *