Turkije – Dalyan

Dalyan en zijn schitterende omgeving. Dit moet je zien, ontdekken en proeven.

Gedurende deze vakantie zal Dalyan onze basis zijn waarvandaan we verschillende excursies maken. Het is een kleine plaats aan de Turkse zuidwest kust, op 25 km van de luchthaven Dalaman en ligt in het centrum van een delta. Deze delta is een  beschermd natuurgebied. Het dorpje ligt aan de Dalyan rivier die het Köyceğiz meer verbindt met de Middellandse Zee. Het is hier rustig en je zal ervaren hoe het is om terug in de tijd te gaan.

 • Bestemming: Dalyan
 •  Reisduur: 8 dagen
 •  Vertrekdatum: mei 2020
 •  Datum thuiskomst: mei 2020
 •  Prijs: euro (exclusief vliegticket, te boeken bij Corendon. Op dit moment 11/7/2018 euro 298,-)).
 • Toeslag éénpersoons kamer totaal € 42,-
 • Aantal deelnemers: max 10 personen.

Dag 1

We vliegen in ca 3,5 uur van Amsterdam naar Dalaman. Vanuit hier is het nog 30 minuten met de bus naar de schitterende plaats Dalyan. Afhankelijk van de aankomsttijd is er gelegenheid Dalyan te verkennen. Terrasjes en restaurantjes langs de Dalyan rivier genoeg. Laat alle indrukken rustig op je inwerken en geniet van het heerlijke weer. In de maand mei zal het rond de 25 en 30 graden zijn.

Langs de Dalyan River liggen tientallen bootjes.

Dalyan betekent in het Turks: een fuik van netten gemaakt aan palen om vis te vangen. Twaalf jaar geleden was Dalyan een klein vissersdorp, de ontdekking van de bedreigde Caretta Caretta schildpad en de grote variatie aan flora en fauna in dit gebied leidde tot bescherming van de omgeving. Sinds 1989 heeft Turkije stappen genomen om het wild leven te behouden. Het belangrijkste beschermde gebied van Turkije is Dalyan.

’s Avonds dineren we gezamenlijk in een heerlijk Turks restaurantje. We leren elkaar op een ontspannen manier beter kennen en onder het genot van een drankje en een heerlijk vers bereide Turkse maaltijd nemen we de week door. Vrijheid en blijheid. Dat staat altijd bovenaan deze reis 🙂

Een menukaart vol met Turkse lekkere gerechten. Hier serveren ze oa de lekkerste vis, vers geserveerd. Die mag je niet missen.
We verblijven in het Metin hotel, waar we elke ochtend kunnen genieten van een uitgebreid ontbijt.
en een heerlijke duik in ons schitterende zwembad 😉

Vanuit ons hotel kan je relaxen aan de Daylan-rivier, die op 50 meter van het hotel ligt. Op 100 m van het hotel vind je het gezellige centrum van Daylan. Hier vind je diverse winkels, restaurants, bars en een gezellige markt op zaterdag.

Dag 2

Vandaag is er markt in de plaats Köycegiz. In ca 5 kwartier varen we met de boot naar deze plaats  aan de andere kant van het meer. De rit op het water is echt genieten en je zult versteld staan van de schoonheid. Zeer grote kans dat er schilpadden gespot zullen worden.

Alle boten zijn verplicht de Turkse vlag te dragen. Dit geeft echter een schitterend plaatje.

Op de markt kan je de meest bijzondere vruchten en kruiden vinden. Lekker uitproberen voor heel weinig geld.

Wat een variatie en hoe leuk om dit zelf te ontdekken 🙂
Een overvloed aan t shirts en kleding. Goede kwaliteit en voor een zeer aangename prijs.

Het gebied wordt ook wel de Turkse Biesbosch genoemd. Maar dan veel en veel groter.

Dag 3 (Iztuzu beach en Turtle Beach)

De hele delta is beschermd Nationaal Conservatief gebied en is het huis van meer dan 100 soorten vogels samen met niet minder dan drie verschillende soorten schildpadden waaronder de Careta Careta dikkopschildpad.

Gezellig vertoeven op de diverse terrasjes langs de rivier.
Waar ook op diverse plekken heerlijke koffie wordt geserveerd.

    

Met onze eigen groep huren we een dag een boot met kapitein en kok. We gaan naar een vulkanisch meer waar het heerlijk zwemmen is in het opgewarmde water.

Wat moeilijker ter been of geen zin in een duik. Geen probleem. Met het trappetje uit de boot en op naar je strandje.

Dag 4

Oleanders in volle bloei

In de ochtend en namiddag schijnt de zon tegen de rotsen en weerspiegelt deze op het water. Adembenemend mooi!!!

Dag 5

De moerbij in het rood of wit. In het Turks ook wel DUT genoemd.

Je kan je de lekkerste en meest verse broodjes halen bij de bakker die ze ter plaatse voor je bakt.
artisjokken. 3 voor slechts 10 lira. Dat is ca 1,50 euro
Voor degenen die zich aan het nog koude zeewater durven te wagen, is er gelegenheid tot zwemmen.   

Dag 6

Dag 7

 

Ongeveer een maand voordat we op avontuur gaan, spreken we af bij een Turks restaurant in Rotterdam. Hier genieten we van een zeer, zeer uitgebreid heerlijk ontbijt en kunnen we nader kennis maken met elkaar.

 

 

Dag 2

Op wandelavontuur met overnachting bij Yöruk Nomaden. 

De Yöruk is het laatste nomadische Turkse volk. In de 11e eeuw trokken zij naar Anatolië en vestigden zich voornamelijk in het Taurus gebergte. Yöruk betekent ‘zij die lopen’.

 • Met de minibus rijden we naar de Sarsala baai.
 • Per boot worden we naar het startpunt op het Kapidag schiereiland gebracht.
 • Op de oude Lycische route zijn mogelijkheden voor lange en korte(re) wandelingen. Al naar gelang wandelervaring en conditie gaan we in groepjes met de nomaden op pad.
 • We overnachten bij de Nomaden in hun hut of in een tent.
 • Op maandag rijden we na het ontbijt terug naar Dalyan, waar je de rest van de dag vrij kunt besteden.

In de avond koken we samen met de chef van het hotel een lekkere Turksemaaltijd.

Dag 3

Reflecties van het Taurus gebergte

Vroeg in de ochtend vertrekken we met de bus voor een lange rit door het adembenemende Taurus gebergte op weg naar het Lisinia Project. Rond lunchtijd stoppen we bij een restaurant aan het Burdur meer, dat bekend staat om hun speciale vleesgerechten.

Lam, rund en kip worden naar een geheim recept bereid, je zult een ongekende smaaksensatie ervaren. Uiteraard zijn vegetarische gerechten ook verkrijgbaar.

Na de lunch rijden we langs het Burdur meer naar het Lisinia Project. Dit project, gerund door vrijwilligers, is een uniek centrum voor het behoud van de wilde dieren uit het Taurusgebergte. Zieke en gewonde wilde dieren worden hier behandeld.

Ook onderdeel van dit project is onderzoek naar de werking van  biologische medicinale kruiden en planten bij ziektes als kanker. Zo hebben zij lavendel-, rozen- en salievelden.  We kunnen zien hoe zij hun pure natuurlijke producten maken en we kunnen zelfs aan dit proces deelnemen.

Meer informatie over dit bijzondere project: https://www.lisinia.com/en/

In de buurt van het Lisinia Project zijn diverse kleine traditionele dorpjes die we kunnen bezoeken.
Aan het eind van de middag gaan we naar de nabijgelegen lavendelvelden. Met 400 hectare ervaar je hier een gigantisch lavendelveld , aangeplant in een speciaal patroon waarover we ter plekke meer zullen horen.

Hierna gaan we naar het pittoreske Salda meer. Daar kunnen we genieten van de zonsondergang op het strand. Het restaurant waar we hierna naartoe gaan, biedt een buffet met allerlei traditionele Turkse gerechten waar je zo veel van mag eten als je zelf wilt,

Tot slot keren we terug naar Dalyan waar we aan het eind van de avond of begin van de nacht terug zullen keren.

Dag 4

Boottocht door de Dalyan delta en omgeving

Met de boot varen we over de rivier de Dalyan langs de rotsgraven door de ‘Turkse Biesbosch’ naar het Iztuzu strand, waar de broedplaats van de Caretta Caretta schildpadden is.

We maken een wandeltocht naar de opgravingen van de stad Kaunos, waar we een schitterend uitzicht over de Dalyan delta zullen hebben. Kaunos was een stad op de grens van Karië en Lycië, een paar kilometer ten westen van het hedendaagse Dalyan. De stad was een belangrijke zeehaven, waarvan de geschiedenis vermoedelijk teruggaat tot de 10e eeuw v. Chr.

Als laatste varen we naar het Köyceğiz meer waar we  ’s avonds van een schitterende sterrenhemel kunnen genieten. Eventueel kunnen we een kampvuur maken en zeewier vangen. We leren ter plekke hoe we dit klaar maken om op te eten.

Dag 5

Proeven van het dorpsleven

Met de mini- bus gaan we op pad naar een boer in een naburig dorpje waar we ’s morgens al welkom geheten worden met een dorpsontbijt .

We gaan daarna gezamenlijk gerechten bereiden voor de lunch.

Denk aan brood bakken op een open vuur, het maken van diverse gerechten van de producten die we daar ter plekke plukken, of wat er op dat moment voorhanden is.
Het leuke is dat niks mooier wordt gemaakt dan dat het is. Het is juist leuk om te zien hoe het er bij de lokale bevolking aan toe gaat.

Wil je geiten melken, ook dat is mogelijk.

Dag 6

Wandeling onder leiding van een gids.

Onderweg zullen we wilde orchideeën, veldbloemen van het seizoen en    amberbomen zien. De amberbomen worden gekerfd om het kostbare ambersap op te vangen dat gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. Het sap wordt in de fytotherapie aangewend voor met name long- en huidproblemen. De boom doet qua blad een beetje denken aan een plataan, maar de bast is veel ruwer.

Voor degenen die niet willen wandelen: in het naburige stadje Ortaça is op vrijdag een markt.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7

Vliegen van Dalaman naar Amsterdam.

Afhankelijk van het weer en lokale omstandigheden kunnen de dagen waarop een excursie gedaan wordt wijzigen.

Al met al belooft dit een afwisselende, avontuurlijke en pure vakantie-ervaring te worden.

Inclusief

 • Transfer van en naar de luchthaven Dalaman
 • 6 overnachtingen incl. ontbijt
 • 1 overnachting bij de Nomaden
 • Genoemde excursies, tenzij anders vermeld.
 • Engelstalige gids
 • Alle maaltijden bij de volgende excursies:
 • Wandeltocht met de Nomaden
 • Reflecties van Taurusgebergte
 • Boottocht inclusief Lunch
 • Proeven van het dorpsleven

Exclusief

 • Vliegticket
 • Transfer van en naar Schiphol
 • Drankjes
 • Niet genoemde maaltijden
 • Visumkosten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Tickets openbaar vervoer
 • Taxi
 • Fooien

Twijfel niet langer en meld je aan via bijonsdelft@gmail.com of neem even contact op voor meer informatie met Mira 0657203159

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *