Melissa officinalis – Citroenmelisse

Gelukkig ontbreekt citroenmelisse bij gevorderde kruidenliefhebbers zelden in de collectie en dat is maar goed ook. De naam zegt het al. Melissa officinalis.

Officinalis staat in het Latijn voor geneeskrachtig, uit de apothekerskast.  Melissa betekent honingbij. Deze plant is dan ook zeer goed voor de bijen en iedereen zou deze plant in zijn tuin moeten hebben. Kunstmest en pesticiden duld dit kruid absoluut niet. Ze zal wegkwijnen. Melissa is een zeer zuiver kruid, ontspant  en verdrijft spanning. Daarom is citroenmelisse een kruid dat bij uitstek geschikt is om aandoeningen als depressie en angsten aan te pakken. Citroenmelisse heeft daarnaast een verkoelende werking. Daarom is het uitermate geschikt om koorts te verlagen. Ook wanneer men pijnlijke zwellingen heeft kan citroenmelisse uitkomst bieden. Tot slot verbetert citroenmelisse het geheugen, werkt het vochtafdrijvend en gaat het aderverkalking tegen.

Citroenmelisse in de keuken:

Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool. Wil je er thee van trekken? Kies dan voor de bladeren in het begin van de bloei. Deze hebben een sterker aroma. Ook is citroenmelisse een bestandsdeel van verschillende sterke likeuren.

Melisse thee is rustgevend, al eeuwenlang gaat het gerucht dat bij zeer regelmatig gebruik van citroenmelisse, je stokoud zult worden.

Verzorging: citroenmelisse is in beginsel probleemloos. Voldoende water en geven tijdens het groeiseizoen. Na de bloei de uitgebloeide bloemtakken afknippen.

Gebruik: blad, bloemknop en bloem

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira