Franse Dragon – Artemisia dracunculus Senior.

Het is een heerlijk zoet kruid met een venkel en anijsachtig aroma. Niet verwarren met de Russische dragon (Artemisia dracunculus) welke nauwelijks aroma bezit en zelfs bitter is. De toevoeging “dracunculus” in de latijnse naam van het kruid betekent “kleine draak”. Dit zou duiden op de gekrulde wortel en de vorm van de bladeren, die wat weg hebben van drakentongen. Volgens de overleving heeft het kruid een reputatie dat het beten van slangen en insecten kan genezen.
Franse dragon wordt in Frankrijk alom geprezen voor zijn subtiele smaak en is 1 van de 4 ingrediënten van het fines herbes mengsel. (Frans voor fijne kruiden) Het is een klassiek mengsel van keukenkruiden en bestaat oorspronkelijk uit bieslook, kervel, peterselie en dragon. Het is een mengsel die je fijnhakt met een mes.
Het is een winterharde plant en past goed in de volgende gerechten: Salades, Sauce-Béarnaise, bechamelsaus, vlees- en visgerechten met name tonijn, vers in de pastiche en verder bij ijsdessert. Toepassing is rauw, vers of gedroogd, eventueel kort mee verhitten is mogelijk. Langdurig verhitten laten de geur en smaak vervliegen. Ook kan je er kruidenthee van maken.
Verzorging: dragon staat graag op een zonnige plaats. Voldoende voeding geven tijdens het groeiseizoen. Bij strenge vorst afdekken met afgevallen blad.
Gebruik: De meeste wetenschappelijke aandacht gaat naar de etherische olie van het blad. De bekendste medicinale toepassingen zijn bij anorexia en menstruatieproblemen. Ook heeft het een helende werking bij slangen en insectenbeten.