Bij Ons logo

Goudsbloem – Calendula officinalis

Goudsbloemen trekken gaasvliegjes en zweefvliegjes aan. Twee nuttige roofvliegjes die bladluizen in toom houden.

Goudsbloemen zijn winterharde planten die de hele zomer bloeien en zich rijkelijk uitzaaien voor het volgende seizoen. De gele, oranje margrietachtige bloemen trekken volop bijen en vlinders aan. De lichtgroene blaadjes hebben een sterkte aromatische geur.

Kweektips: Goudsbloemen zijn zo’n beetje de makkelijkste planten om te kweken. Ze groeien op bijna alle grondsoorten zolang de grond maar niet te nat wordt. Zaai in de lente buiten, dek af met wat aarde en ze zullen gretig ontkiemen en zich vermeerderen. Snoei de uitgebloeide bloemen om nieuwgroei te stimuleren.

Tip: Goudsbloemen trekken gaasvliegjes en zweefvliegjes aan. Twee nuttige roofvliegjes die bladluizen in toom houden.

Werkzame stoffen.
De goudsbloem bezit werkzame stoffen die het erg goed doen op de huid. Je kunt goudsbloemzalf (calendulazalf) inzetten bij schaafwonden, een ruwe of droge huid, kloven en zelfs snijwonden. Ook kan het worden gebruikt tegen acné. Maar je kunt het ook gewoon gebruiken in een lekkere huidcrème. De stoffen van de goudsbloem zijn verzachtend en ontstekingremmend. Het werd al in de middeleeuwen gebruikt als een natuurlijke antibiotica. Dus doe je voordeel ermee zou ik zeggen, het is puur natuur.

Goudsbloementhee
Je kunt natuurlijk ook een heerlijke thee maken van deze heilzame bloem. Deze thee is goed voor je maag-darmkanaal en bevordert de spijsvertering. Ook verzorgt het je huid van binnenuit. Omdat de stoffen behoorlijk krachtig zijn, kun je je het beste beperken tot af en toe een kopje, net zoals met de meeste medicinale kruiden.

  • Kook water en laat het even een minuutje afkoelen zodat het niet meer volop kookt.
  • Giet het daarna op een handje vol goudsbloemen.
  • 6 à 8 minuten laten trekken
  • Dan zeven, en opdrinken.

Je kan hem uitstekend met kamille gebruiken.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira