Komkommerkruid

Borago officinalis

Komkommerkruid verwijst naar de geur en het aroma van deze plant dat sterk doet denken aan  komkommer. Het is een winterharde éénjarige plant met  hangende,  blauwe stervormige bloemen en wordt druk bezocht door bijen.

De plant wordt ca 45 cm. hoog, heeft een holle stengel en behoort tot de Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Alle onderdelen van de plant (stengels, bladeren, en bloemknoppen) zijn dan ook bedekt met korte haren. Voor de bladeren geldt dit voor zowel boven- als onderzijde. Komkommerkruid is zeer gemakkelijk te kweken.

Opkweek: De vermeerderingswijze zal zoals bij de meeste éénjarige planten bestaan uit zaaien.Dit kan gebeuren in de lente (maart –april), zowel in pot als in de volle grond. De bloeitijd is in juni – augustus.
Men kan ook zaaien in het najaar (sept-okt), deze planten kunnen gezien hun wintervastheid de koude trotseren en geven al bloemen in mei.

Eenmaal gekweekt komen de plantjes vanzelf terug. De plant is ook door zijn ruwe opbouw weinig gevoelig voor ziekten of insecten.

Gebruik in de keuken:
Bloemblaadjes en jonge blaadjes hebben een frisse komkommer smaak. De jonge blaadjes kunnen in de salade
– meng bloemen in groente- en fruitsalades
– gebruik om soepen te garneren
– gebruik om desserts te versieren.
– Invriezen in ijsblokjes. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin  kan men versieren met enkele bloempjes

De bladeren kunnen samen met koolbladeren (2 delen kool en 1 deel komkommerkruid) gekookt worden.

Ook kan men de zuivere blaadjes gebruiken en klaarmaken zoals spinazie.
Gehakte bladeren worden op het einde van het kookproces zowel aan soep als aan hutspot toegevoegd.
In salades en bij zachte kaas is komkommerkruid een delicatesse.
Door zijn licht zoute smaak is  het ook een vervanger en smaakmaker bij  zoutloos dieet.

De blauwe bloemen zijn zeer gewaardeerd in de moderne keuken en hebben een hoge decoratieve waarde. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin  kan men versieren met enkele bloempjes (succes gegarandeerd). Geglaceerd  als decoratie voor cake zijn ze pas helemaal speciaal.

Opgelet: komkommerkruid dient steeds vers gebruikt te worden. Gedroogde bloemen worden gebruikt in potpourri.Zet je komkommerkruid dicht bij tomaten, dan zal de smaak van je tomaten voller worden. Dit geldt ook voor pompoenen en aardbeien.

Medicinaal: Bernagie staat bekend om het gunstige effect op het gevoel van welzijn. Zijn reputatie als geestverruimer gaat terug tot 1597.In die tijd maakte men wijn van de bladeren en bloemen en gaf men deze aan mensen om ze blij en gelukkig te maken.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira