Ga je met ons mee op avontuur in Marrakesh en het Atlasgebergte?

Thee pot marokkoreis

Tijdens deze 8 daagse reis verdwaal je in de souks van Marrakesh, volgen we kookworkshops bij de lokale bevolking, bezoeken we een kruidentuin waar we ons eigen brood in een traditionele oven gaan bakken, wandelen we in het Atlasgebergte en voel jij weer dat de tijd stil kan staan.

In samenwerking met Omar en Helma van Maroc Travel verzorgt BijonsDelft deze avontuurlijke reis. De familie van Omar en Helma wonen in het kleine plaatsje Imlil, aan de voet van Mt Toubkal, de hoogste berg van Noord Afrika. Dit plaatsje en zijn schitterende omgeving leent zich uitstekend om het echte leven in Marokko te ontdekken. We worden uitgenodigd en meegenomen door deze lieve en zorgzame familie. Vrijheid, smaken, geuren, kleuren en avontuur zijn de kernwoorden van deze reis. Ga jij ook mee?

Onze groep bestaat uit maximaal 12 personen en 2 reisleiders (Michel & Mira). In Marokko zelf maken we kennis met Sara en haar familie. Sara is het nichtje van Omar, die samen met haar moeder, tante, neef, oom, zus, etc ervoor zorgt dat onze vakantie verloopt zoals wij willen. Juist omdat het allemaal familie is, is het vertrouwd en zullen we met open armen ontvangen worden. Met ons eigen vervoer hebben we alle vrijheid die bij een vakantie hoort en kunnen we gaan en staan waar we willen.

Dag 1: Vlucht Amsterdam/Eindhoven – Marrakech

In 3,5 uur vliegen we van Amsterdam of Eindhoven naar Marrakech. Op het vliegveld staat een ATM machine en kan je de Marokkaanse Dirham pinnen. 11 dirham is 1 euro. Vergeet niet je pinpas om te zetten naar wereldpas. Het makkelijkst is de Marokkaanse prijs door 10 te delen. Je komt dan nooit voor verrassingen te staan. Op het vliegveld worden we ontvangen door onze chauffeur van Maroc Travel, die ons in ca 30 minuten naar het bekende Djemaa el Fna plein rijdt. Het hart van Marrakech.

Marokko is een land van fooien. Als je niet gewend bent hier mee om te gaan is het even wennen. Gelukkig zit jullie fooi al in de prijs van de reis verwerkt en nemen Michel & Mira die taak op zich. Voel je gerust vrij om ook iets te geven als je dat wenst. Er gaat een wereld en een grote glimlach voor je open. Aangekomen op het plein staat een kruier met zijn handkar op ons te wachten. Door een wirwar van smalle straatjes leidt hij ons door de souks naar ons sfeervolle Riadhotel.

De Marokkaanse bevolking is vriendelijke en behulpzaam. Natuurlijk willen ze een graantje meepikken van jouw aanwezigheid maar dat is logisch. Toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen. De kelners op het plein en de verkopers in de souks zullen er bijna alles aan doen om je te verleiden wat te kopen of te eten. Dit hoort bij de cultuur en gebeurt op een vriendelijke wijze.

In ons Riad, waar we 2 nachten verblijven is het heerlijk rustig. In Marokko kan het in grote steden behoorlijk warm zijn en het advies is de schaduw op te zoeken wanneer het kan. Gelukkig is het droge warmte. Drinkwater in flessen is er goedkoop en kan je veilig drinken.

Djamaa-el-Fna plein

Het Djemaa el-Fna-plein is het hart van Marakech en er is geen markt zo kleurrijk of sfeervol als hier. De naam Djemaa el-Fna betekent de bijeenkomst van de doden, maar deze naam is al lang niet meer van toepassing. Het plein barst van de kraampjes. Er zijn slangenbezweerders, verhalenvertalers, hennazetters, acrobaten en meer artiesten die op het grote podium hun talenten tonen aan de locals en toeristen. De kern van de stad is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Aan het eind van de middag worden er tientallen etensstalletjes opgebouwd, waar schapenkoppen, slakken en gelukkig ook heel veel andere gerechten worden verkocht.

Dag 2: Dagtrip Ourika vallei & Jardin d’Aromatique

Na het ontbijt vertrekken we richting het zuiden naar de groene Ourika vallei. Het is ongeveer 1,5 uur rijden. We kunnen daar een mooie wandeling maken naar de watervallen en lunchen in het dorpje met uitzicht op de rivier. In de namiddag gaan we naar de kruidentuin van Nectarome. Le jardin D’aromatique. Daar groeien de kruiden die veel gebruikt worden in Marokko en krijgen we een korte uitleg.

De temperatuur ligt in de Ourika vallei, door de bergen en de rivier, al snel 10 graden lager dan in Marrakech. Dit weten de lokale Marrakchi maar al te goed, het is hier dan ook erg druk in weekends en in de vakantie. Langs en in de hele rivier vind je terrasjes, waar je met je voeten in het water zit en een heerlijke (familie-)tajine kunt eten.
De rivier Ourika stroomt door het dorp en boven het dorp liggen zeven watervallen.
We klimmen met onze gids naar de watervallen van Setti Fatma. Een wandeling van ca 2 uur, voorde grote wandeling naar de hoogste (zevende) waterval rekenen we op 4 uur . Dit bespreken we in overleg. Stevige wandelschoenen met een goed profiel worden aanbevolen.

Op de terugweg bakken we ons eigen brood bij de berbervrouwen en worden we beloond met een heerlijk kruiden voetenbad in een oase van rust.

Je eigen brood bakken op de Marokkaanse manier

Eten op het Djemaa el Fna plein

In de avond is het plein een magisch sprookje. De rookwolken zie je al van verre. Tientallen kraampjes stallen al hun lekkerste eten uit om jou te verleiden.

Volgens de locals is het een delicatesse om de hersentjes, tong en de zachte wangetjes te eten.

Je hebt enorm veel keus, maar we belanden vast bij een de “grill-kraampjes’ waar je (logisch) allerlei grill-gerechten kunt eten zoals vleesspiezen, gegrilde groenten (beignets-paprika en aubergine is een vaste combi). Maar ook enkele klassiekers zoals couscous, tajine, tanjia (specialiteit van Marrakech= vlees met citroen en kruiden) en lekkere kip-pastilla. (inbegrepen)

Ook is het mogelijk schapenkoppen te eten, maar die vind je in aparte stalletjes waar vnl locals zitten op een bankje rondom de kok.

Dag 3: van Marrakech naar Imlil

Na het ontbijt, vertrekken we uit Marrakech en nemen we een prachtige route via het meer Lalla Takerkoust, het Kik plateau en het bijzondere pelgrimsdorpje Moulay Brahim.

In de middag rijden we verder naar het Berberdorpje Imlil. Hier installeren we ons in een mooi gelegen Berber guesthouse – waar de gastvrijheid begint met een glaasje muntthee. ’s Avonds laten we ons heerlijk verwennen met een maaltijd met natuurlijke ingrediënten. Uiteraard ben je van harte welkom in de grote keuken om te helpen met het bereiden van de tajine.

De sterrenhemel is schitterend en helder in de bergen. Pak je kans en geniet vanaf het balkon van ons riad van dit overweldigende schouwspel.

Dag 4: Imlil en omgeving.

Op het dak van ons Riad kan je heerlijk wegdromen of bv je boek lezen.

Imlil is een klein dorpje in het hoge Atlasgebergte van Marokko. Het is 1740 meter boven zeeniveau. Het is de plek om te starten als je Mt Toubkal, de hoogste berg van Marokko, wilt beklimmen. Hier woont de familie van Helma en Omar. Zij laten ons kennis maken met de lokale bevolking. We drinken thee bij hun thuis en bakken msemen in de keuken van Omar zijn moeder. We mogen gebruik maken van de hammam van de oom van Sara. Een hammam die ook gebruikt wordt door de familie en wat eigenlijk dient als hun badkamer. Al met al ga je van deze familie houden en wordt er een warme deken om je heengeslagen. Je kan hier lekker tot rust komen. Een boekje lezen, of helpen met het bereiden van het diner. Een wandeling naar het dorpje. Het is allemaal mogelijk.

Wandeling Sidi Chamarouch

Vanaf onze berberlodge kan je een stevige wandeling maken naar Sidi Chamarouch. Je wandelt langs het dorp Aremd en je klimt je van 1900m hoogte tot 2350m. Je loopt in rustig tempo richting de heilige steen “Marabo Sidi Chamharouch”. Dit is een bedevaartsoord voor Berbers en ligt op de oever van een bergstroom die zich van de Toubkal stort. Hier komen mensen in de hoop genezing te vinden van psychische ziekten. Na te hebben genoten van een heerlijke lunch en uitgerust te zijn bij Sidi Chamharouch, wandelen we op ons gemak door het schitterende Hoge Atlasgebergte naar de familie van Helma & Omar. Daar worden we op traditionele wijze ontvangen met lekkernijen en thee. Mocht je nog energie hebben, dan kan je misschien wel helpen met het bakken van de msemen.

Alternatief berberdorpjes & msemen bakken

Doe je het liever wat rustiger aan, dan maken we een kortere wandeling langs de kleine Berberdorpjes in Imlil die haast tegen de hellingen lijken aangekleefd. Voor de lunch gaan we gezellig samen met Berbervrouwen Marokkaanse pannenkoekjes (msemen) maken. In het kleine keukentje wordt met handen en voeten gecommuniceerd. Echter 1 ding is zeker. De msemen ga jij in Nederland vast nog een keer maken.

Msemem bakken bij de locals
Van A tot Z leer jij deze Marokkaanse broodpannenkoeken bakken

Eten in Marokko

Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden vaak ook gekarameliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.

De tajine is een stoofpot waar vlees- vis- en vegetarische schotels in worden klaargemaakt.

Harira is een maaltijdsoep. Deze wordt traditioneel tijdens de Ramadan na zonsondergang gegeten en verder tijdens de winter.

Bastilla of pastilla is een met kip of vis gevuld gebak. Er worden kruiden en vaak ook suiker, citroen en kaneel aan toegevoegd.

Atay maghribi is een soort zoete muntthee die centraal staat in het sociale leven. De hoogte waarmee deze wordt ingeschonken een indicatie van de mate waarin de gast in de gunst valt.

Briouats zijn kleine driehoekig bladerdeeggebakjes gevuld met groenten, kip of vis.

Chebakia is een zoete lekkernij die vaak wordt gegeten naast de harira soep in de Ramadan. Ook deze is dan echt niet te missen.

Msemmen/Rghayef is een soort van kruising tussen een brood en een pannenkoek waar soms honing bij wordt toegevoegd.

Slilou of Sellou, een zoet nagerecht.

Dag 5. Van Imlil naar Tacheddirt

Heb jij ook zo de smaak van het wandelen te pakken?? Vandaag trekken we verder de bergen in. Een flinke wandeling geeft zoveel voldoening. We wandelen ongeveer 14 kilometer (ca 4 uur) naar het plaatsje Tacheddirt. Onderweg worden we weer getrakteerd op een heerlijke verse lunch die onze meereizende koks voor ons bereiden.

In de vallei van Imenane gaan we slapen in een Berberhuis met schitterend uitzicht. Voor de thee kunnen we de munt zelf gaan plukken. Natuurlijk maken we ook hier een leuke wandeling door het kleine Berberdorpje te midden van de prachtige en kleurrijke natuur. Op het terras kunnen we ’s avonds volop genieten van de ondergaande zon; heerlijk die natuur, de rust en de kalmte in de bergen. En … de geur van een lekkere tajine (Marokkaans stoofpotje).

Dag 6: Berbermarkt in Asni en pottenbakken

Vanuit Tacheddirt vertrekken we weer richting Marrakech. Onderweg maken we kennis met het dagelijkse leven van Marokkanen tijdens een bezoek aan de traditionele markt in Asni in het Atlasgebergte. We nemen een kijkje op de bruisende markt die elke zaterdag plaatsvind en waar goederen gekocht en verkocht worden en vrienden en familieleden elkaar ontmoeten. Je zult je ogen uitkijken. Afstandsbedieningen, linkerschoenen, bil vergroter, geiten en schappenkoppen, 1000 enden kilo’s uien, kruiden en ambachten. Lunch inbegrepen.

Na de markt gaan we langs bij een kleine pottenbakkerij. Absoluut niet commercieel en deze meneer maakt in een handomdraai de mooiste tajines. Gewoon ouderwets met het voetje op de draaischrijf. Wellicht kan je zelf ook een poging wagen.

Op ons gemak rijden we terug naar Marrakech waar we weer verblijven in een sfeervol riadhotel. .

Dag 7: Marrakech en de kookworkshop.

Wanneer je ’s morgens op het plein aankomt is er een totaal andere sfeer. Alle eetstalletjes zijn verdwenen en diverse fruitkarretjes hebben hun plaats ingenomen. Voor enkele Dirhams wordt er ter plekke een heerlijke verse shake voor je gemaakt. Uiteraard gaan wij hier ook een drankje halen. Iedere verkoper zal op zijn eigen manier zijn best doen om jou te overtuigen je drankje bij hem te kopen. Speel het spel gewoon mee, dan zal je er het meeste plezier aan beleven. Op ons gemak lopen we terug naar ons Riad waar een heerlijk ontbijt voor ons geserveerd zal worden. Misschien kan je wel leren hoe je de 1000 gaten pannenkoek (Baghrir) maakt.

Na ons ontbijt worden we opgehaald door Sara. Zij neemt ons mee naar de kruiden, vlees en groentenmarkt Mellah, waar we de inkopen gaan doen voor onze kookworkshop. In deze hal kopen de locals hun ingrediënten en kan je je hart ophalen aan alles wat je zintuigen kunnen bevatten. Je krijgt meteen een idee hoe eindeloos het doolhof aan steegjes en straatjes is. Zonder gids is het bijna onmogelijk om hier de weg te vinden.

In de keuken van ons Riad leren we onder begeleiding van Sara hoe we het heerlijke gerecht tajine met kip, olijf en ingemaakte citroenen maken. Ook de briouat is vanaf vandaag geen geheim meer en we zien zelfs hoe het bladerdeeg voor dit gerechtje gemaakt wordt. Uiteraard genieten we gezamenlijk van deze maaltijd in het restaurantgedeelte van ons Riad.

Na de lunch zijn we klaar om op pad te gaan. Samen met Fatim Ezzahra één van onze sympathieke stadsgidsen gaan we op ontdekkingstocht door de smalle steegjes en straatjes van de souks. Zo ontdek je hoe de stad is opgebouwd met voor elke ambacht een eigen wijk. Je gaat terug in de tijd en je zult je ogen uitkijken.

Bezoek aan een ‘herborist’ (kruidenwinkel)

Overal in de souks vind je ze: winkeltjes met de mooiste kleurstoffen in fraaie glazen flessen. Die staan er vooral ter versiering en laten je de kleuren zien die met natuurlijke verfstoffen worden gemaakt. Ze zijn de aankondiging voor de verkoop van natuurlijke kruiden, geneesmiddelen en zalfjes. Ook cosmetica producten zoals rozen- of amandelcrème en natuurlijk de inmiddels zeer populaire arganolie. Bij deze ‘herboristen’ (kruidenwinkels) krijgen we uitleg over alle natuurlijke kruiden en potentiële geneesmiddelen.

Ghassoul (zie middelste foto) bevat tal van mineralen, zoals silicium, magnesium, kalium, natrium, magnesium en ijzer, maar ook sporenelementen en provitamines. Door deze samenstelling is de klei negatief geladen en trekt het als het ware de positief geladen gifstoffen uit de huid.

De souks, de medina & de ambachten in de souks

Behalve al het handwerk met wolververijen, kopersmeden en leerbewerkers krijg je ook een indruk van het ‘gewone’ dagelijkse leven in Marakkech. Met in elke wijk zijn eigen waterbron, moskee, hammam, koranschool en ook de ‘openbare bakker’ waar vrouwen in de ochtend hun deeg kunnen brengen om hun brood te laten bakken.

Zie hoe de hammam wordt opgestookt en wie weet ontmoeten we ook de waarzegsters die hun gesmolten tin gebruiken om de toekomst te voorspellen.

Dag 8: Vrije besteding en terugkeer naar Nederland

Na het ontbijt heb je vandaag de tijd om souvenirtjes te kopen voor je dierbaren of voor jezelf. Tijdens deze week heb je zoveel kennis opgedaan dat je vast en zeker je eigen apothekers- en keukenkastje aan wilt vullen. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs. Wil je liever naar de barbier, de hammam, een terrasje pakken of een bezoek brengen aan een paleis of 1 van de schitterende tuinen… Vandaag is de dag!!

’s Avonds hebben we de vlucht van 19:00 uur en worden we rond 16:00 uur opgehaald door de trouwe bagage kruiwagenman. Opnieuw legt hij je bagage in zijn kruiwagen en brengt ons naar het busje dat ons bij het vliegveld van Marrakech afzet.

Zorg dat je na deze reis nog minimaal 2 dagen vrij bent voordat je weer aan het werk gaat. Nagenieten wordt het zeker.

Het beklimmen van Mt Toubkal juni 2019
Groepsreis september 2018
Groepsreis oktober 2014
Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patricia Kalkman
Patricia Kalkman
2 jaren geleden

Wat een geweldig avontuur was het in Marokko, leuke reisleiders Mira en Michel!
We hadden een leuke groep.
Heel veel gezien en gedaan.
ik heb genoten van begin tot het eind.
Echt een aanrader om mee te gaan!

alle evenementen

Bekijk de complete agenda

Workshops en Evenementen

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet

Agenda

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet

Ervaringen

Onze top workshops

Dikke dames schilderen

Tijdens een gezellige en ontspannen middag, maken we een vrolijk schilderij van de welbekende Dikke Dames. Je kan kiezen uit verschillende afbeeldingen, die we overnemen op

Ontdek meer »
IMG-20190913-WA0001

Meer weten over Bij Ons Delft

Workshops, evenementen, themalunches en meer