Salie – Salvia officinalis

Salie komt van het latijnse “salvare” en vertaald betekent dat genezen, helen of zelfs redden.

Eeuwenlang werd Salie als een wonderplant beschouwd. Van oorsprong was Salie terug te vinden rond de Middellandse Zee. Het kruid was hoog in aanzien en werd in de tijd van de Romeinen en de Grieken meer als geneeskrachtige plant gebruikt dan als keukenkruid. Het had de kracht om levens te redden en in de Middeleeuwen was Salie het middel tegen cholera en de pest.

Salvia officinalis

De vierkantige vorm van de stengel geeft aan dat deze plant tot de familie der “Lipbloemigen” behoort. Zowel gedroogd als ingevroren bewaart Salie goed zijn aroma. Salie is een bladhoudende vaste plant met een sterke geur en wrange smaak.

Soorten “Bij Ons” in de tuin

  • Salvia officinalis: de meest gebruikte en ook de sterkst geurende Salie. Geeft schitterende blauwe bloemen na het tweede jaar.
  • Salvia officinalis Purpurea: heeft paarsachtig blad en heeft een tikkeltje minder smaak. Wordt gebruikt als gorgelmiddel. Gebruik in de keuken In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden. De smaak van salie kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje wrang. Het kruid is veelzijdig en wordt vooral in de keuken gebruikt om de gerechten beter verteerbaar te maken. Zowel bij vis- als bij vleesgerechten. Echter wel laag gedoseerd gebruiken en met zo weinig mogelijk andere kruiden combineren. Dit om de eigen smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Men gebruikt Salie in sauzen, kazen en bij vette gerechten (varkensvlees, eend, schaap ….). Ook vette vissoorten houden van dit kruid en in kruidenazijn en kruidenolie komt ook vaak salie voor. Geneeskrachtige en reinigende eigenschappen. Mensen gebruiken salie al eeuwenlang vanwege de reinigende en medicinale eigenschappen. Het sap werkt ontstekingsremmend en antiseptisch. Salie wordt vaak gebruikt als mond spoelmiddel omdat het kruid ontsmettend werkt (aften en ontstoken tandvlees). Lauwe saliethee kan je gebruiken als gorgelmiddel en werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen. Ook als slaapmutsje is deze thee ideaal. Extract van salie (olie) helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend.
    Helpt ook bij buikkrampen, tegen winderigheid, is spijsvertering bevorderend en gal aanmakend. Salie heeft ook een versterkende werking op ons zenuwstelsel en is daarom ook het perfecte antistress middel.
    Ook als schoonheidsmiddeltje kan je Salie inzetten. Als je een aftreksel als haarspoelmiddel gebruikt en zeker bij donker haar, worden de haren nog donkerder en meer glanzend. Het kan tevens gebruikt worden als lotion om de huid te reinigen (eczeem, puistjes). Salie branden Veel mensen geloven dat de rook van salie een ruimte kan zuiveren en negatieve energie kan verdrijven. De plant verspreidt een heerlijk therapeutisch aroma in gekookt water, als het gebrand wordt of gewoon in het wild. Het is dus niet verbazingwekkend dat het ritueel van salie branden een traditie is geworden. Droog de salie. Dit duurt ongeveer een week, afhankelijk van het weer. Maak een bosje van de takjes salie, bind dat goed vast met een touwtje, en hang het op in een droge ruimte, zodat het gelijkmatig kan drogen. Het branden van salie is een eeuwenoude, rijke traditie, geworteld in diverse Indiaanse culturen. De kracht van je intentie bepaalt mede de uitkomst. Als je de salie brandt met het doel om je huis te zuiveren van negatieve energie, dan zal de intentie er ongetwijfeld toe bijdragen om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Elk gewenst effect van het branden van de plant dient goed geworteld te zijn in jouw eigen bewustzijn. Misschien wil je je huis ontdoen van negatieve energie. Of misschien wil je in contact komen met een eeuwenoude traditie in de kruidengeneeskunde en de oude rituelen doen herleven. Het kan ook zo zijn dat je simpelweg wierook wilt branden en je huis een aangenaam geurtje wilt geven omdat je dat prettig vindt.

Opgelet

Het gebruik van hoge dosissen Salie moet vermeden worden bij zwangerschap, omwille van de phyto-oestrogene en baarmoederstimulerende werking.

Kruidenlessen: 

Gedurende 2,5 uur kan je “Bij Ons Delft” je zelfgemaakte salie deodorant maken.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira