Sint-janskruid

Hypericum perforatum

Dit kruid werkt als een soort anti depresiva. Hierdoor wordt het ook wel “natuur Prozac”genoemd. Enkele medische onderzoeken hebben aangetoond dat het milde tot gemiddelde depressies kan verbeteren. In Duitsland wordt er meer Sint-janskruid verkocht dan gewone anti depressiva.  Het heeft ook een positief effect bij depressie horende klachten zoals slapeloosheid en vermoeidheid.

Thee: deze wordt gemaakt van de gedroogde bloemblaadjes. Het drogen gebeurt in een donkere omgeving , zodat zoveel mogelijk smaak en werkzame stoffen behouden blijven. Sint-janskruid wordt vaak gemengd met lindebloesem om een vollere en zachte smaak aan de thee te geven. De thee 10 min. laten trekken en 3 maal daags drinken. Na 2 tot 3 weken zul je resultaat voelen.

Sint-janskruid helpt:

  • tegen sombere en neerslachtige gevoelens
  • tegen buikkrampen
  • vermindert prikkelbaarheid
  • bij slaapproblemen

Ook wordt het kruid gebruikt bij de ziekte van Parkinson en om wonden sneller te laten genezen.

Pas op met het gebruik van dit kruid in combinatie met andere medicijnen. De werking van de anticonceptiepil kan erdoor verminderen.

Zaden en oogsten

Aangezien de zaadjes kou nodig hebben om te kunnen kiemen, kun je ze het beste in het najaar zaaien. Het oogsten van het kruid kun je vanaf mei tot in de vroege zomer. Knip de plant na het oogsten tot aan de grond af.

Sint-janskruid kan je in de koelkast enkele dagen bewaren. Wil je het kruid langer bewaren hang het dan een week te drogen. Daarna kan je het enkele maanden in een glazen potje bewaren.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira