Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis, oftewel geneeskrachtige dauw van de zee.

Dit kruid is het kruid van het niet vergeten. Het is een oud middel voor de versterking van het geheugen en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Men gaf takjes aan geliefden die op reis gingen en er werden kransen  van Rozemarijn bij bruiloften gedragen.

Ook geloofden de Grieken al in de versterkende werking voor de hersenen en het verfrissen van het geheugen. Tijdens examens deden zij een takje rozemarijn in het haar. Dit om hun geheugen te stimuleren en de leerstof beter te kunnen opnemen.

Zo vreemd is dat niet, want Rozemarijn heeft een zeer stimulerende en verfrissende werking op het lichaam, waardoor de levensfuncties beter kunnen werken.

Medicinaal

Een voetenbad van rozemarijn laat de spanningen uit uw hoofd wegzakken. Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.

Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust

Culinair

Over smaak valt niet te twisten maar gevogelte- en vleesgerechten in combinatie met rozemarijn zijn onbeschrijfelijk lekker. Ook vegetarisch is rozemarijn zeer goed toepasbaar. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend.

Rozemarijn past goed in de volgende gerechten:

Gevogelte, vleesgerechten met name lamsvlees, vis, mediterrane keuken, koekjes, brood, aardappelgerechten,
salades, als onderdeel van ‘Herbs de Provençe’ en bij eiergerechten.

Gedroogde stengels, zonder blad, kunnen worden verbrand op de BBQ voor een aangename geur

Verzorging Droge en zonnige standplaats, voldoende voeden tijdens de groei. Bij strenge vorst beschermen tegen de kou.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer over Kruiden

Neem contact op met Kruidenspecialist Mira